CHIRURGIE
PLASTICA

Ginecomastie

Sa recunoastem: Nici un barbat nu vrea sa poarte sutien.
Astfel de sani crescuti la barbati va face sa va simtiti neatractiv si va veti pierde increderea in sine. Fiecare barbat stie ca cel mai bun mod de a atrage o femeie este de a fi increzator, asa cum poti castiga aceasta batalie?
Termenul de ginecomastie semnifica cresterea sanilor la barbati, traducerea din limba greaca insemnand "sani de femeie". Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sani. Dezvoltarea sanilor la barbat poate avea grade variabile: de la discret pana la foarte evident. Cel mai frecvent ea se instaleaza la pubertate, la varsta adulta fiind prezenta la 25-30% din populatia masculina. Cea mai frecventa cauza a ginecomastiei este cresterea nivelului hormonilor estrogeni si scaderea celor androgeni. De asemenea, s-a observat o legatura intre ginecomastie si administrarea unor medicamente (anabolizante), consumul de alcool, droguri si obezitate.

Ce pacienti pot beneficia de mamoplastia de reductie

Se poate opera la orice varsta dar numai dupa un consult endocrinologic si efectuarea unei mamografii care va arata daca predomina tesutul gras sau tesutul glandular. Barbatii obezi nu trebuie operati decat daca reusesc sa mai scada din greutate prin dieta. De asemenea, operatia este contraindicata la alcoolici si la cei care consuma droguri.

Riscurile operatiei

Nu exista operatie care sa nu implice un risc. Riscurile trebuie discutate amanuntit cu chirurgul si cu medicul anestezist inainte de operatie.
In afara riscurilor pe care orice anestezie generala le implica, pot aparea infectii, hematoame si cicatrice inestetice.

Indicatii preoperatorii

• nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
• este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
• trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
• trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
• daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat dupa minimum 2 saptamani dupa operatie;
• evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie;
• nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;
• daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.

Interventia chirurgicala

Se face sub anestezie generala sau anestezie intravenoasa completata cu anestezie locala. Daca excesul de tesut glandular este cauza primara a maririi sanilor, se va face o incizie pe marginea inferioara a areolei mamare dupa care se va exciza in bloc tesutul glandular, piesa fiind trimisa pentru examen histopatologic. Se va lasa un tub de dren pentru prevenirea hematoamelor si seroamelor.
Daca principala cauza a ginecomastiei este excesul de grasime, atunci ginecomastia se va corecta prin lipoaspiratie.

Spitalizarea postoperatorie

Spitalizarea postoperatorie este de regula de 1-2 zile, perioada in care se administreaza antibiotice. De regula, dupa 2 zile se scot tuburile de dren.

Recuperarea postoperatorie

Dupa externare, firele se scot dupa 12 zile de la operatie, acest lucru putand fi rezolvat fara probleme de medicul de familie al fiecaruia. Dupa operatie trebuie purtata o bustiera timp 2-3 saptamani. Se recomanda evitarea loviturilor in zona operata si, in general, va dura aproximativ 1 luna pana va veti putea relua activitatile obisnuite. In privinta cicatricelor, pana la 6 luni ele se rosesc si se umfla iar dupa 9 luni - 1 an ele se aplatizeaza si se deschid la culoare. Se recomanda evitarea expunerii la soare timp de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor.