ESTETICA
MEDICALA

Terapie Plasma Proprie

Terapia Plasma Proprie

Tratamentul cu plasma proprie îmbogatita cu trombocite, este cea mai moderna solutie de regenerare a pielii prin forte proprii la care apeleaza foarte multe persoane (si foarte multe vedete - vezi Botezatu), rezultatele fiind unele e exceptie.

Ea presupune recoltarea şi concentrarea factorilor de crestere din sange si reintroducerea acestora in tesutul cutanat, stimulând astfel procesele de reparare celulara si de sinteza de neocolagen pe termen lung. Initial, acest tratament a fost folosit în ortopedie, în refacerea tendoanelor şi a oaselor după fracturi, apoi în stomatologie în regenerarea gingivala, în chirurgia plastica pentru cicatrizarea arsurilor.

Tratamentul cu plasma proprie este azi tot mai mult folosit în întreaga lume cu scopul de a reîntineri pielea fetei, a gatului, a decolteului şi a mainilor.

Cum se efectuează procedura?

Se recolteaza o cantitate mică de sange intr-o eprubeta sterila, se proceseaza (cu ajutorul unei centrifuge) rapid pentru a selecta plasma cu trombocite, celule ce conţin factorii de crestere si reparare. Acestia se elibereaza în mod natural in orice tentativa a organismului de a repara o leziune.

Plasma bogata în trombocite se va injecta în piele, cu ajutorul unui ac fin. Nu doare pentru ca mai intai se aplică o cremă anestezică. Toate aceste etape de recoltare şi preparare se efectueaza rapid, în prezenta pacientului, pentru ca acesta să aibă siguranta ca se administreaza propriul sange.

Care sunt beneficiile acestui tratament şi cand se observă rezultatele?

Semnele imbatranirii (ridurile fine şi profunde, santurile nasolabiale, petele pigmentare, porii dilatati, pielea uscata, încretita şi laxa) se atenueaza treptat, sedintele fiind efectuate la interval de 1 lună până la obtinerea rezultatelor dorite. Terapia este folosita cu rezultate vizibile şi pentru atenuarea cicatricilor post acnee, în combinatie cu alte tratamente, cum ar fi cel impotriva caderii difuze a parului, pentru accelerarea procesului de refacere a pielii după un peeling laser sau chimic.

efect – rejuvenarea, intinderea pielii prin stimularea productiei de tesut nou (colagen, elastina, vase de sange)

Timp de decenii, intinerirea fetei prin liftingul chirurgical a fost singura optiune. In zilele noastre insa, sunt foarte populare tratamentele non-invazive pentru stimularea productiei si mentinerea unui nivel adecvat de colagen in piele, in scopul imbunatatirii tenului, reversibilizarii semnelor de imbatranire. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii doresc sa arate cat mai bine cu tratamente cat mai putin invazive si cu cat mai putin timp de recuperare (timpul este un lux pentru cei mai multi dintre noi!). Desi nu este posibila o reparare rapida pentru ridurile severe, exista optiuni noi de tratament si terapii combinate disponibile pentru a incetini procesul imbatranirii (mai ales din zone de impact vizual precum fata, gat, decolteu, maini), recent intrand in “arena anti-imbatranire” un incredibil tratament regenerativ natural.

Pentru a intelege valoarea terapeutica a plasmei bogate in plachete este importanta o intelegere de baza a componentelor din sange. Sangele contine plasma, celule rosii (hematii), celule albe (leucocite) si plachete (trombocite), responsabile pentru crearea cheagului de sange care opreste sangerarea, activarea repararii tesuturilor deteriorate prin constructie de tesut nou, datorita eliberarii unor proteine bioactive, asa-numitii factori de crestere. Procedura implica recoltarea de sange (standard), separarea si concentrarea PBP din sangele integral prin centrifugare (de aproximativ 4-7 ori mai mare decat concentratia normala de trombocite in sange) si apoi injectarea acesteia, dupa activarea cu CaCl2, in zona de tratament. Trombocitele active elibereaza factorii de crestere si reactioneaza cu fibrina prezenta in plasma pentru a forma o “schela” la locul injectarii, o “tesatura” din “fire” de fibrina ale carei ochiuri gazduiesc trombocitele ce “cheama” prin intermediul factorilor de crestere o mare varietate de celule cu rol in repararea /regenerarea tesuturilor ce se va desfasura in urmatoarele 300 de zile. “Schela” este inlocuita treptat de matricea extra-celulara, celulele si vasele de sange normale, rezultand regenerarea naturala a tesutului cu efect la nivelul pielii de intinerire a texturii si de umplere a ridurilor.