ESTETICA
MEDICALA

Tratament riduri

Cum tratam ridurile de expresie?

Botox-ul este produsul fabricat in Marea Britanie, in Statele Unite ale Americii (Botox) sau in Franta (Dysport). In ambele cazuri, substanta este aceeasi – toxina botulinica de tip A. Este o toxina care este folosita in multe domenii din medicina: in neurologie pentru tratarea paraliziei spasmice si in chirurgia estetica pentru tratarea ridurilor de expresie (ridurile determinate de actiunea muschilor faciali).

Atunci cand se injecteaza in zona dorita toxina botulinica tip A, pentru o perioada impulsurile nervoase ce pornesc de la nervi catre musculatura faciala (raspunzatoare de ridurile de expresie)sunt blocate o perioada(efectul este reversibil). Folosind aceasta metoda, muschii nu se vor mai contracta si de aceea tind sa se relaxeze. Cind muschii se relaxeaza pielea de deasupra ramine intinsa si neridata .in timp ce musculatura faciala netratata continua sa se contracte normal, permitind ca persoana sa ramina cu o expresie faciala neafectata.

Ce zone pot fi tratate?

Rezultatele cele mai naturale sunt in general la etajul superior al fetei si anume : ridurile glabelare ( ridurile verticale dintre sprincene), ridurile de la frunte si ridurile de la coltul ochiului( ” laba gistii”) . Procedura este folosita si in jurul gurii, la barbie sau la gat dar cu siguranta va afecta expresia fetei.

Se utilizeaza de asemenea cu succes pentru inhibarea transpiratiei excesive.

Procedura

In locul dorit se poate aplica (pentru confortul maxim al pacientului) o crema anestezica locala dupa care se va injecta cu un ac fin substanta . Procedura este simpla si sigura daca este facuta de un specialist. Recuperarea este imediata iar mai rar, unii pacienti pot prezenta echimoze sau eritem la locul injectarii, ce poate fi acoperit cu machiaj.

Durata

Efectul complet al tratamentului cu toxina incepe sa fie vizibil aproximativ in 5 zile iar efectul maxim se produce dupa 12 zile. Efectul temporar apare deoarece toxina este metabolizata de organism in 3-6 luni Desi multi pacienti sint multumiti de efectele botox-ului si rezultatele sunt mentinute cel putin 6 luni sunt si persoane la care efectul dureaza 3 luni (functie de metabolismul fiecaruia).Va fi necesara o noua injectare dupa aceasta perioada pentru a mentine aspectul neted al pielii dar se recomanda a nu se depasi 3 injectari pe an.

Efecte secundare, contraindicatii

Daca se respecta cantitatea standard de substanta injectata, aceasta tehnica prezinta putine efecte secundare. Reactiile alergice sunt foarte rar intalnite. Totusi exista cateva cazuri in care nu este recomandata injectarea cu Botox:

- Femeile insarcinate sau cele care alapteaza;

- Persoanele cu tulburari psihice;

- Persoanele cu boli neurologice;

- Persoanele cu afectari neuromusculare;

- Persoanele cu tulburari date de anumite formatiuni tumorale cerebrale..